Anasayfa
  • Dünya
  • Spor
  • Yaşam
  • Güncel
  • Eğitim
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Ekonomi
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya Tüberküloz Günü için önemli mesaj!
Sağlık
Yayınlanma: 24 Mart 2023 - 11:42
Güncelleme: 24 Mart 2023 - 11:51

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya Tüberküloz Günü için önemli mesaj!

Dünyada her dakika 3 kişi tüberküloz nedeniyle hayatını kaybederken, Türkiye’de ise her yıl hasta sayısında yüzde 3-5 oranında düşüş yaşanıyor. Dünyada her dakika 3 kişinin tüberküloz nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya Tüberküloz Günü için önemli mesaj!
25 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle  Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2019 yılındaki verilerine göre dünyada yaklaşık 10 milyon yeni tüberküloz vakası görüldüğünü ve bir milyon 400 kişinin de tüberküloz nedeniyle öldüğü belirtildi.

Tüberküloz’un hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalık olduğu ifade edilen açıklamada “Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen halen dünyanın en ölümcül enfeksiyon hastalığı olmaya devam etmektedir. Ülkemizde başarı ile yürütülen Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı sayesinde her yıl hasta sayısında azalma (her yıl yaklaşık yüzde 3-5 oranında azalmaktadır) gözlenmektedir. 2021 yılında kayıtlı toplam tüberküloz hasta sayısı 9.156’dır. Bu hastaların yüzde 57,0 erkek, yüzde 43,0 kadındır. Hastaların yaklaşık yüzde 58,4’ü akciğer tüberkülozudur. Tüberküloz hastalığının belirtileri genel yakınmalar ve akciğere özgü yakınmalar olmak üzere iki grupta toplanabilir. Akciğer dışı diğer organ tutulumu varsa tutulan organa özgü bulgular görülür. Genel yakınmalar; özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizliktir. Akciğere özgü yakınmalar ise iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarlarda kan tükürme, göğüste ve sırtta ağrı, nefes darlığı ve ses kısıklığıdır. Yakınmalar genellikle hafif başlar, yavaş ilerler. Hastalar bu yakınmaları başka nedenlere bağlayabilir ve doktora geç başvurabilir. Bu durum hastalığın daha çok yayılmasına ve tutulan organın daha fazla tahrip olmasına sebep olur. Bu arada hasta çevresine basil saçar ve daha çok kişinin infekte olmasına neden olur. İki haftadan uzun süren öksürük ve ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, istahsızlık, halsizlik gibi şikayetleriniz varsa lütfen en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz” denildi.

2023/03/24/trabzon-il-saglik-1679647789.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Araştırma: Covid-19 Pandemisi Beyin Yaşlanmasını Hızlandırdı
Araştırma: Covid-19 Pandemisi Beyin Yaşlanmasını Hızlandırdı
Uzmanlardan Kurban Bayramında et tüketimi uyarısı
Uzmanlardan Kurban Bayramında et tüketimi uyarısı
Pul biberde gizli tehlike
Pul biberde gizli tehlike
46 yaşındaki donörden alınan kornea 83 yaşındaki hastaya umut oldu
46 yaşındaki donörden alınan kornea 83 yaşındaki hastaya umut oldu
Son Haberler
Foça'daki o taşlar müzeye taşınacak
Foça'daki o taşlar müzeye taşınacak
Diyarbakır’da okul servisinde silahlı saldırı: 2 öğrenci yaralı
Diyarbakır’da okul servisinde silahlı saldırı: 2 öğrenci yaralı
OSB çalışanlarına yerinde tanıtım!
OSB çalışanlarına yerinde tanıtım!
Karadeniz’den gelen lezzet mucizesi: Bir kaşık alınca vazgeçemeyeceksiniz! Karadeniz usulüyle fasulye tarifi mest ediyor
Karadeniz’den gelen lezzet mucizesi: Bir kaşık alınca vazgeçemeyeceksiniz!...
Gök gürültüsüyle geliyor: Meteoroloji resmen duyurdu! Sağanak kuzeyi, toz fırtınası Güneydoğu’yu vuracak
Gök gürültüsüyle geliyor: Meteoroloji resmen duyurdu! Sağanak kuzeyi,...
İlk iftarlarında Trabzonlular depremzedelere destek oldu!
İlk iftarlarında Trabzonlular depremzedelere destek oldu!

ninjahere
Ana Sayfa
Dünya
Spor
Yaşam
Güncel
Eğitim
Teknoloji
Sağlık
Ekonomi
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Arşiv
Hava Durumu
  • Asayiş
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Spor
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

ninjahere