Son dönemde Türkiye genelinde kira fiyatlarının hızla arttığı gözlemlenirken, bazı ev sahipleri vergiden kaçmak amacıyla farklı yöntemler geliştirdi.Bu yöntemler arasında, kira bedellerinin bir kısmının elden alınması, bir kısmının ise banka aracılığıyla yapılması gibi hileli yollar ön plana çıkıyor.
Bazı ev sahipleri ise kira sözleşmesi yapmaktan kaçınarak, kiracısını resmi kayıtlara kaydetmeden evlerini kiraya veriyor.Ancak, Maliye Bakanlığı bu tür usulsüzlükleri engellemek için denetimlerini arttırarak önemli bir adım attı.
Kiracılar da Cezadan Kaçamayacak
Yeni düzenlemeye göre, yalnızca ev sahipleri değil, kiracılar da yasa dışı ödeme yöntemlerine başvurduklarında ceza alacaklar.
Önceden yalnızca iş yeri kiralamalarında uygulanan bu yaptırım, artık konut kiralarına da uygulanacak.500 TL üzerindeki kira ödemelerinin banka veya PTT üzerinden yapılması zorunlu hale geldi.Aksi takdirde, her iki taraf da büyük cezalarla karşılaşacak.
Uzmanlardan Kiracılara Uyarı: "Bankaya Ödeme Yapın!"
Kira sözleşmesinde ödeme yönteminin banka ya da PTT üzerinden yapılmaması durumunda, kiracılar da cezaya tabi tutulacak.Uzmanlar, kiracıların ödeme yaparken elden yapılmasına karşın, 5 iş günü içinde bunu yetkililere bildirme hakkına sahip olduğunu belirtiyor.Eğer kiracı, ödeme elden yapılmış olsa dahi, bunu bildirmezse, kendisi de cezaya çarptırılacak.
Ceza Üst Sınırı: 20 Milyon TL
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yasal düzenlemelerle birlikte, kira ödemelerinin elden yapılması durumunda, her tespit için kira bedelinin yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacak.Bu cezanın asgari tutarı 5 bin TL olarak belirlenmişken, bir takvim yılı içinde uygulanabilecek toplam ceza miktarının üst sınırı ise 20 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor.