Sanat kenti Trabzon’un sevilen isimlerden biridir Öğretmen - Ressam Haydar Durmuş. Resim sanatçısı müstesna bir isim. Kayda alabildiği kadar bugün 270 resmi var.
Sanat kenti Trabzon’un sevilen isimlerden biridir Haydar Durmuş. Resim sanatçısı müstesna bir isim. Kayda alabildiği kadar bugün 270 resmi var.Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı üyeleri tarafından sıkça dile getirilen, 81 ilin yüzölçümü ve yetiştirdikleri ressamlar dikkate alındığında Trabzon, metrakare başına en fazla ressamın düştüğü yerdir” konusunu Haydar bey'e sorduğumuz sorularla ele alıyoruz.77 Trabzonlu sanatçının İstanbul'da ‘Trabzon Benim Şehrim’ projesi için yaptığım bir çalışmada da vurgulanan bu konu MKM dahil birçok sergi sergi açılışında da dile getirilmişti.Konuğumuz Haydar hocamız, Trabzon güzel sanatlar fakultesinden emekli öğretim üyesi , ressam Haydar DURMUŞ.Sanat Haydar hocanın hayatının bir parçası değil, doğrudan kendisi. Onun için adeta bir gün ışığı. Zaten suni ışıkları hiç sevmiyor, hep gün ışığına hasret. Ufkunu öyle belirliyor. Trabzon Arsin’deki bahçeli küçücük evini, isterseniz resim atölyesi, isterseniz müze deyin… Sanata tahsis etmiş.Haydar Durmuş, başarının yolunun severek çalışmaktan geçtiğini belirterek, “Aydınlık yarınlarımızın teminatı gençlerimiz ilgi duydukları bir sanat dalına yönelip yaşadıkları topluma değer katmak için çalışsınlar” dedi. Günümüz dünyasında bilgiye erişimin kolay olduğunu dile getiren Durmuş, “Öğrencilik yıllarımızda malzeme çok kısıtlıydı. Bilgiye erişim konusunda da bu kadar şanslı değildik. Gençlerimiz, çağın olanaklarını en verimli şekilde kullanırken, tecrübelerinden yararlanacakları, alanında saygın insanları da yakından takip ederek, onların deneyimlerinden mutlaka yararlansınlar” ifadelerini kullanıyor.Geçinebilmek için başarılı olmak gerektiğine vurgu yapan Durmuş, “Başarının yolu severek çalışmaktan geçiyor. Gençlerimiz çağın gelişmelerini ıskalamasınlar. Sevdikleri meslek dallarına yönelip kendilerini her alanda çok iyi geliştirsinler” diye konuştu. Sanata ticari kaygılarla yaklaşılmaz Resimle 60 yıldan beri ilgilendiğini ve 2002’den bugüne kayıtlı üç bin resim yaptığını anlatan Durmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:“Resim benim için hayatın bir parçası ve tutkudur. Resim yapmadığım zaman kendimde eksiklik hissediyorum. Her gün tuvalin karşısına geçerek bir şeyler üretmeye çalışıyorum. Son 20 yılda bütün kazancımı resim sanatına verdim. Sanata ticari olarak bakarsanız sanatsal endişeler ikinci plana itilir ve ne kendinize ne de yaşadığınız topluma değer katamazsınız. "
Haydar Durmuş Kimdir?
1942 yılında Trabzon'da doğan Haydar Durmuş, 1962 yılında Trabzon Lisesi'ni, 1965 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü bitirdi. Durmuş, 1965 yılında Kastamonu Göl İlköğretmen Okulu'nda, 1969-1979 yılları arasında Trabzon Erkek İlköğretmen Okulu'nda Resim-iş Öğretmenliği yaptı.1979 yılında Trabzon Kanuni Ortaokulu Resim-İş Öğretmenliğine atanan Durmuş, 1990 yılında KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümünde öğretim görevlisi olarak görev aldı. 1995 yılında emekli olan Durmuş, başta Trabzon olmak üzere Ankara, İstanbul ve İzmir'de 50’nin üzerinde kişisel sergi açtı, ayrıca çok sayıda karma sergiye katıldı.Resim dalında ödülleri olan Durmuş’un, Ankara ve İzmir Resim Heykel Müzeleri ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.