Termostatik radyatör vanası, fazla ısıda olan odalarda (mutfak vs.), ısıyı dengelemek için içeride bulunan radyatörü kapatmak amacı ile kullanılan vanalardır.
Termostatik radyatör vanası, fazla ısıda olan odalarda (mutfak vs.), ısıyı dengelemek için içeride bulunan radyatörü kapatmak amacı ile kullanılan vanalardır. Oda termostatı olmayan evlerde termostatik vana kullanmak yakıt sarfiyatını da azaltacaktır. Kombiye yakın olduğu için daha fazla ısınan oda olan mutfaklarda termostatik radyatör vana kullanımıyla radyatör otomatik olarak kapatılır. Böylece ısınan sıcak su diğer odalara da aktarılmış olur. Vanaların ayarının 2 konumunda olması, oda sıcaklığının ısısı için yeterli olacaktır. Termostatik vana fiyatları normal vanalara bakılarak daha maliyetlidir. Fakat yakıt tasarrufu açısından bakarsanız termostatik vana kullanmak daha akılcı bir çözümdür.
Termostatik Vana Dereceleri
Termostatik vana, radyatör giriş hattı üzerinde, radyatör girişine takılan duyar eleman yardımıyla oda ısısına bağlı olarak sıcak su debisini ayarlayan valf grubudur. Konstrüksiyona bağlı olmak ile birlikte 6°C ‘den 40°C ‘ye kadar oda sıcaklığını kontrol ederler. Termostatik radyatör ventilleri iki parçadan oluşur. Bunlardan ilki; termostatik radyatör metal ventil grubu, ikincisi ise termostatik regülatör grubu olarak adlandırılır.
Termostatik Radyatör Vanası Avantajları
Çalışabilmesi için harici enerji kaynağına ihtiyaç duymaz. Dolayısıyla işletme gideri de olmaz. Arzu edilen radyatör ünitelerine takılabilir ve her birinin ayrı kontrolüne olanak sağlar. Termostatik radyatör vanası, radyatör valfinin yerine takılması nedeniyle klasik sisteme düşük bir farkla yatırım gerektirir. Set edilen sıcaklıkta kilitleme yaparak, yüksek sıcaklıklarda ayar imkanı isteğe bağlı şekilde engellenebilir. Genelde pek çok konstrüksiyon buna olanak sağlıyor. Kazan sisteminde ki mevcut otomatik kontrol sistemlerine olumsuz etki etmez. Yatırımın geri kazanım süresinin de ayrıca çok kısa olması, termostatik petek vanası başlıca avantajlar olarak sayabiliriz.