Songül MAZLUM - Rapor Trabzon’daki devlet üniversiteleri Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Trabzon Üniversitesinin (TRÜ) tablosunu gözler önüne koydu. KTÜ ile ilgili veriler ümit vaat ederken, TRÜ ile ilgili veriler ise hayal kırıklığı yaşattı. 2021’de KTÜ’nün KPSS’de ilk 5’lik dilime giren program sayısı 8 olurken, TRÜ’de bu rakam 3’te kaldı. KTÜ’den 121 doktora öğrencisi TRÜ’den 12 doktora öğrencisi mezun oldu.
PATENT, FAYDALI MODEL VEYA TASARIMDA FARK
KTÜ’den başvurulan patent, faydalı model veya tasarım sayısı 23 olurken, TRÜ’den tek bir başvuru bile yapılmadı. KTÜ’nün sonuçlanan patent, faydalı model veya tasarım sayısı ise 21 oldu. TÜBİTAK tarafından verilen ulusal ve uluslararası araştırma bursu sayısı KTÜ’de 236, TRÜ’de ise 23 oldu. TÜBİTAK tarafından verilen ulusal ve uluslararası destek programı sayısı KTÜ’de 184, TRÜ’de 22 olarak verilere yansıdı. Uluslararasılaşmada KTÜ başarı kazanırken, TRÜ birçok noktada kan kaybetti.
Trabzon Üniversitesi hayal kırıklığı yarattı
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), 2022 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları yayımlandı. Rapor Trabzon’daki devlet üniversiteleri Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Trabzon Üniversitesinin (TRÜ) tablosunu gözler önüne koydu. KTÜ ile ilgili veriler ümit vaat ederken, TRÜ ile ilgili veriler ise hayal kırıklığı yaşattı. 2021’de KTÜ’nün KPSS’de ilk 5’lik dilime giren program sayısı 8 olurken, TRÜ’de bu rakam 3’te kaldı. KTÜ’den 121 doktora öğrencisi TRÜ’den 12 doktora öğrencisi mezun oldu.
Karadeniz Teknik Üniversitesinin patentleri dikkat çekti
KTÜ’den başvurulan patent, faydalı model veya tasarım sayısı 23 olurken, TRÜ’den tek bir başvuru bile yapılmadı. KTÜ’nün sonuçlanan patent, faydalı model veya tasarım sayısı ise 21 oldu. TÜBİTAK tarafından verilen ulusal ve uluslararası araştırma bursu sayısı KTÜ’de 236, TRÜ’de ise 23 oldu. TÜBİTAK tarafından verilen ulusal ve uluslararası destek programı sayısı KTÜ’de 184, TRÜ’de 22 olarak verilere yansıdı.
ULUSLARARASILAŞMA RAKAMLARI DA DİKKAT ÇEKTİ
Uluslararasılaşmada KTÜ başarı kazanırken, TRÜ birçok noktada kan kaybetti. Üniversitedeki yabancı uyruklu öğrenci sayısı KTÜ’de bin 303 olurken, TRÜ’de bu rakam 240’da kaldı. Uluslararası değişim programları kapsamında gelen öğretim elemanı sayısı KTÜ’de 1 olurken, TRÜ’ye gelen olmadı. Uluslararası değişim programları kapsamında gönderilen öğretim elemanı sayısı ise TRÜ’de 3, KTÜ’de 1 oldu. Uluslararası değişim programları kapsamında gelen öğrenci sayısı KTÜ’de 8, TRÜ’de 3 oldu. Uluslararası değişim programları kapsamında gönderilen öğrenci sayısı KTÜ’de 314, TRÜ’de 10 oldu. Üniversite öğretim elemanlarının aldığı uluslararası fonlara dayalı proje sayısı KTÜ’de 15, 3 oldu. Yurt dışındaki üniversiteler veya kurum ve kuruluşlar ile ortak yürütülen proje sayısı KTÜ’de 15 olurken, bu rakam TRÜ’de 2’de kaldı. İstihdam edilen yabancı uyruklu öğretim üyesi sayısı KTÜ’de 1, TRÜ’de 4 oldu. İstihdam edilen yabancı uyruklu doktoralı öğretim görevlisi ve araştırmacı sayısı TRÜ’de 2 olurken, KTÜ’de yer almadı.