TİSKİ önceki gün kurumu hedef alan açıklamalara, “Konumu ve görevi ne olursa olsun usulsüzlüğün örtülmesi, yanlışın görmezden gelinmesi artık çok gerilerde kalmıştır.” yanıtını vermişti. Sayıştay ise TİSKİ için hazırladığı raporda söylemlerle eylemlerin çeliştiğini ortaya koydu.
Songül MAZLUM - Sayıştay raporunda TİSKİ’nin istihdam etmesi gereken engelli bireyleri istihdam etmediğini, bazı yapım işlerinde kullanılacak malzemeler için teknik şartnamede istenen şartların kontrol edilmediğini belirledi.
RAPORDA BİR DEĞİL BİRÇOK YANLIŞA YER VERİLİYOR
Yine rapora göre, bazı dernek ve vakıflara işyeri su tarifesi uygulanması gerekirken daha ucuz olan konut su tarifesi uygulandı. Mal alımlarında mevzuat ve teknik şartname gereği yapılması gereken bazı deneyler yapılmadı, şartnameye uygun olmayan malzemeler ise kabul edildi. Yüklenicinin kusuruyla sözleşme feshedilmesine rağmen, idarenin uğradığı zarar ve ziyanın yükleniciye tazmini için herhangi bir girişimde bulunulmadı. Bazı yapım işlerinde ise gerekli projeler olmaksızın ihaleye çıkıldı.Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ), önceki gün kurumu hedef alan açıklamalara, “Konumu ve görevi ne olursa olsun usulsüzlüğün örtülmesi, yanlışın görmezden gelinmesi artık çok gerilerde kalmıştır.” şeklinde yanıt vermişti. Sayıştay ise TİSKİ için hazırladığı raporda söylemlerle eylemlerin çeliştiğini ortaya koydu. Sayıştay raporunda TİSKİ’nin istihdam etmesi gereken engelli bireyleri istihdam etmediğini, bazı yapım işlerinde kullanılacak malzemeler için teknik şartnamede istenen şartların kontrol edilmediğini ortaya koydu.
GEREKLİ PROJELER OLMADAN İHALEYE ÇIKILDI
Sayıştay raporuna göre bazı yapım işlerinde gerekli projeler olmaksızın ihaleye çıkıldı. Bazı yapım işlerinde gerekli olan projelerin hazırlanmadı. Buna rağmen ihaleye çıkıldı, ihale dokümanında öngörülen işlerden farklı imalatlar ve öngörülenden farklı miktarlarda imalatların yapıldı. Sayıştay bu bulgusu için örnekler de verdi. Sayıştay, “İlçeler (Trabzon) Depo İzolasyon ve Genel Bakım İnşaatı Yapım İşi”nde; İmalata ilişkin ihale dokümanında herhangi bir proje yoktur. İşin sözleşme bedeli 1.498.900,00 TL olup, 1.204.769,75 TL imalat yaptırılmıştır. 405.155,73 TL, yani takriben sözleşme bedelinin üçte biri yeni fiyat yaptırılarak harcanmıştır. Teklif alınan 95 iş kaleminin 43 tanesi hiç kullanılmamıştır. “Trabzon İli Çaykara İlçesi Uzungöl Mahallesi Kanalizasyon İnşaatı Yapım İşi”nde; Kanalizasyon şebeke hattı imalatlarına ilişkin herhangi bir proje yoktur. Ayrıca bu imalatlar hiç yaptırılmamıştır. İşin Sözleşme Bedeli 1.982.601,40 TL olup, 1.649.658,28 TL imalat yaptırılmıştır. Teklif alınan 17 iş kaleminin 12 tanesi hiç kullanılmamıştır. İki tanesi öngörülenden çok daha az kullanılmıştır. Bu 14 imalatın toplam sözleşme bedeli 399.601,40 TL olup, sadece 9.855,00 TL harcama yapılmıştır. Diğer bir ifadeyle sözleşmenin takriben yüzde yirmi beşi olmasına rağmen, sözleşme bedelinin binde beşi harcanmıştır.” ifadelerine yer verildi.
ZARAR GÖRMEZDEN GELİNDİ
Yüklenicinin kusuruyla sözleşme feshedilmesine rağmen, idarenin uğradığı zarar ve ziyanın yükleniciye tazmini için herhangi bir girişimde bulunulmadı. Sayıştay bulgusunda, “Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 27.10.2015 tarihinde 1.379.727,34 TL sözleşme bedeliyle ihale edilen Trabzon İli Beşikdüzü Ağaçlı Bozlu Gürgenli Grup İçme Suyu İnşaatı Yapım İşinin yüklenicinin kusuruyla feshedildiği görülmüştür. Sorasında aynı iş 27.11.2020 tarihinde 1.723.023,65 TL sözleşme bedeliyle tekrar ihale edilmiştir. İşin yeniden ihale edilmek zorunda kalınması nedeniyle oluşan zarar içinse bugüne kadar herhangi bir girişimde bulunulmadığı görülmüştür.” İfadelerine yer vererek TİSKİ’yi uyardı.
YAPILMASI GEREKEN KONTROLLER YAPILMIYOR
Mal alımlarında mevzuat ve teknik şartname gereği yapılması gereken bazı deneylerin yapılmıyor, şartnameye uygun olmayan malzemeler ise kabul ediliyor. Söz konusu bulguya ilişkin Sayıştay Raporunda, “Trabzon ili Beşikdüzü Ağaçlı Bozlu Gürgenli Grup İçme Suyu İnşaatı Yapım İşinde kullanılan demirler, Meydan Bölgesi Yağmursuyu ve Kanalizasyon Yapım İşinde kullanılan sfero döküm ızgaralar, Beşikdüzü İlçesi Seyitahmet-Sayvancık- Denizli İçmesuyu Yapım İşindeki bazı çelik ve pe boruların kontrolüne dair herhangi bir işlem yapılmadığı görülmüştür. Söz konusu yapım işlerinde kullanılan demir, boru, sfero döküm ızgara gibi malzemelerin teknik şartnameleri gereği yapılması gereken kontrollerinin yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.” denildi.
BAZI DERNEK VE VAKIFLARA UCUZ SU TARİFESİ
Yine Sayıştay’ın bulgusuna göre, bazı dernek ve vakıflara işyeri su tarifesi uygulanması gerekirken daha ucuz olan konut su tarifesi uygulanıyor. Söz konusu bulguya ilişkin ise, “kamu yararına faaliyet gösteren kurum statüsünde olmayan bazı derneklere, TİSKİ Genel Müdürlüğü tarife cetveli 2021 yılı su tarifesinde indirim hakkı tanınmayan vakıflara işyeri tarifesi uygulanması gerekirken daha ucuz olan konut tarifesi uygulandığı görülmüştür. Kamu yararına faaliyet gösteren kurum statüsünde olmayan derneklere, TİSKİ Genel Müdürlüğü tarife cetveli 2021 yılı su tarifesinde indirim hakkı tanınmayan vakıflara konut tarifesi değil işyeri tarifesi uygulanması gerektiği değerlendirilmekle beraber, denetim döneminden sonra 170.198,82 TL fiyat farkı tahakkuk edildiği de idarece bildirilmiştir.” ayrıntılarına yer verildi.
MAHKEME KAYITLARINA GÖRE TESCİL İŞLEMİ YAPILMALI
TİSKİ’de çalışan işçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin zamanında düzenli olarak kullandırılmadığı ve bu nedenle birikmiş yıllık izin sürelerinin bulunduğu da belirlendi. Emekli aylığı almaya hak kazanan işçilerin emekli edilmesi sırasında ihbar süresi verilmemesi gerektiği halde ihbar süresi kullandırıldığını da saptadı. Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından işletilen hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları döküm sahaları tutanakları ve yine idare tarafından yapılan yapım işleri kapsamındaki kazı metrajlarının incelenmesi sonucu, kazı miktarlarından daha az miktarda döküm yapıldığı tespit edildi. Sayıştay ayrıca mahkeme kararlarına uygun işlem yapılması için de uyarılarda bulundu. Söz konusu uyarıda, “Kamulaştırmasız el atma işlemi nedeniyle dava konusu olan taşınmazlara ilişkin mahkeme kararlarında ilgili mahkemeler tarafından malik adına olan tapu kaydının iptaline, Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü adına tapuya kayıt ve tesciline karar verildiğinden bu durumdaki taşınmazların tescil işlemlerinin yapılması gerekmektedir.” denildi. Sayıştay ayrıca kurumun taşınmaz envanterinin çıkarılmadığını ve taşınmazların değerleme işlemlerinin de yapılmadığını belirledi.
VERGİ PAYLARI İLÇE BELEDİYELERİNE AKTARILMALI
Çevre temizlik vergi paylarının ilgili belediyelere aktarılmadığı da tespit edildi. Söz konusu bulguya ilişkin, “TİSKİ tarafından tahsil edilen çevre temizlik vergisi ve bu verginin süresinde ödenmemesi nedeniyle tahsil edilen gecikme zammı Trabzon Büyükşehir Belediyesine ve diğer ilçe belediyelerine aktarılmamaktadır.” ifadelerine yer verdi.