Anasayfa
  • Dünya
  • Spor
  • Yaşam
  • Güncel
  • Eğitim
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Ekonomi
  • Ara
  1. Haberler
  2. Güncel
  3. İYİ Partili Hüseyin Örs mecliste Trabzon'u gündeme getirdi
Güncel
Yayınlanma: 30 Kasım 2022 - 14:12
Güncelleme: 23 Aralık 2022 - 10:34

İYİ Partili Hüseyin Örs mecliste Trabzon'u gündeme getirdi

A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İYİ Partili Hüseyin Örs mecliste Trabzon'u gündeme getirdi
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs TBMM’de görüşülmekte olan “Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesi Dair Kanun Teklifi” görüşmelerinde yaptığı konuşmada Trabzon'da tütün üretiminin bittiğini gündeme getirdi, Atapark ve Akçaabat'taki TEKEL işletmelerini örnek gösterdi.

TRABZON’DA TÜTÜN ÜRETİMİ KALMADI!

Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs konuşmasında, TEKEL'in tütün piyasalarından çekilmesi ve sigara fabrikalarının satılması ile piyasanın çok uluslu şirketlerin hâkimiyetine girdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı “Tütün ve alkol ürünleri üzerinden alınan yüksek oranlı dolaylı vergiler nedeniyle tüketicilerin vergilerden kaçınmak veya vergi kaçırmak maksadıyla bazı yasal olmayan tüketim davranışlarına yöneldiğini görmekteyiz. Artan vergilerle birlikte, vergisiz yani kaçak içki ve sigara tüketiminin arttığını görüyoruz. TEKEL'in tütün piyasalarından çekilmesi ve sigara fabrikalarının satılması neticesinde, piyasa tümüyle çok uluslu şirketlerin hâkimiyetine girmiştir. Bu şirketlerin yerli tütünden imal edilen sigaraları piyasaya yeterince sunmamaları sonucu 2000'li yılların başında 36 il, 155 ilçede tütün üretimi yapılırken şu an üretim birkaç ilimizde ancak sürdürülebilmektedir. Mesela, kendi seçim çevrem Trabzon başta olmak üzere, Giresun, Artvin, Sinop, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Hakkâri, Malatya, Adana, Mardin ve Burdur illerimizde tütün üretimi kalmamıştır.”

TRABZON TEKEL EKMEK KAPISIYDI!

Örs konuşmasında Trabzon üzerinden örnekleme yaparak Atapark ve Akçaabat TEKEL işletmelerini gündeme getirdi “Trabzon'da şehir merkezinde, Atapark'ta bir TEKEL binamız vardı ve yüzlerce ailenin binlerce ferdinin ekmek kapısıydı; orada çoğunluğu kadın, Trabzonlu hemşehrilerim çalışırdı. Şimdi o TEKEL’in yerinde bir AVM var, alışveriş merkezi var. Niye TEKEL binasının yerinde AVM var? Çünkü tütün olmayınca TEKEL’e de gerek kalmadı.

AKÇAABAT TÜTÜNÜ BİTTİ!

Aynı şekilde, Trabzon'un Akçaabat ilçesi de, bir tütün merkeziydi. İnsanlarımız tütünden geçinip çoluğunun çocuğunun okul masrafını buradan karşılar, kızının çeyizini buradan dizer, askerdeki oğluna harçlığını buradan gönderirdi; maalesef, Akçaabat tütünü de bitti.” dedi.

Trabzon'da tarıma sahip çıkın

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Örs konuşmasının son bölümünde AK Parti döneminde tütün üretiminin azaldığını rakamlarla ortaya koyarak “2002 yılından önce 400 bin olan tütün üreticisi sayımız 60-70 bin seviyesine düşmüştür. Tütün üretimimiz, 2002 yılında 400 bin ton seviyesindeyken bugün 70-75 bin ton seviyelerine inmiştir. Bu rakamlar bize şunu söylüyor: AK Parti'nin yirmi yıllık iktidarı döneminde tütün üretimi artan bir ivmeyle azalmış; üretici sayımız hızlı bir şekilde düşmüştür. Şimdi yapılması gereken, tütün üreticilerimize sahip çıkmaktır. Yapılması gereken, özellikle pandemi dönemiyle birlikte stratejik bir sektör hâline gelen tarıma sahip çıkmak; çiftçimizi, üreticimizi koruyup kollamaktır” dedi.

2022/11/30/58919-0.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Antalya’daki cinayetin şüphelisi yakalandı
Antalya’daki cinayetin şüphelisi yakalandı
Çanakkale – Mendirek ayağında mahsur kalan kedi kurtarıldı
Çanakkale – Mendirek ayağında mahsur kalan kedi kurtarıldı
Denetimden kaçarken aracıyla 2 polise çarptı, 1 promil alkollü çıktı
Denetimden kaçarken aracıyla 2 polise çarptı, 1 promil alkollü çıktı
Aspendos kazılarında imparator başı heykeli bulundu
Aspendos kazılarında imparator başı heykeli bulundu
Son Haberler
Karadeniz’den gelen lezzet mucizesi: Bir kaşık alınca vazgeçemeyeceksiniz! Karadeniz usulüyle fasulye tarifi mest ediyor
Karadeniz’den gelen lezzet mucizesi: Bir kaşık alınca vazgeçemeyeceksiniz!...
Gök gürültüsüyle geliyor: Meteoroloji resmen duyurdu! Sağanak kuzeyi, toz fırtınası Güneydoğu’yu vuracak
Gök gürültüsüyle geliyor: Meteoroloji resmen duyurdu! Sağanak kuzeyi,...
Antalya’daki cinayetin şüphelisi yakalandı
Antalya’daki cinayetin şüphelisi yakalandı
Çanakkale – Mendirek ayağında mahsur kalan kedi kurtarıldı
Çanakkale – Mendirek ayağında mahsur kalan kedi kurtarıldı
Denetimden kaçarken aracıyla 2 polise çarptı, 1 promil alkollü çıktı
Denetimden kaçarken aracıyla 2 polise çarptı, 1 promil alkollü çıktı
Trabzonspor'da Abdullah Avcı açıklama yapıyor - Canlı
Trabzonspor'da Abdullah Avcı açıklama yapıyor - Canlı

Ana Sayfa
Dünya
Spor
Yaşam
Güncel
Eğitim
Teknoloji
Sağlık
Ekonomi
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Arşiv
Hava Durumu
  • Asayiş
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Spor
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.