Elif Nur GÜMÜŞ - Türkiye genelinde vatandaş birçok ilacı bulmakta güçlük çekiyor. En çok ihtiyaç duyulan ilaçların eczanelerde ve depolarda bulunamaması hastaları mağdur ederken hem doktor hem de eczacı aynı mağduriyetten etkileniyor. Trabzon’da da durum aynı. Çocuk ilaçları, ağrı kesici-ateş düşürücüler, antibiyotikler, göz ve kulak damlaları, tansiyon, soğuk algınlığı ve kanser ilaçları gibi en çok ihtiyaç duyulan ilaçları eczaneler temin edemiyor, vatandaş kullanamıyor.18’inci Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Özlem Uğurbaş Arslan, her dört ilaçtan birinin şuan olmadığını ve Eczanelerde rafların boşaldığını söyledi. Devletin ilaçlara az ödeme yaptığını bildiren Arslan, “Biz eczacılar sağlıkta tasarruf olmaz diyor bir an önce mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dedi.
“HASTA İLACINI ALAMIYOR DOKTOR TEDAVİSİNİ YAPAMIYOR”
Eczanelerde rafların boşaldığını ve her dört ilaçtan birinin olmadığını söyleyen Başkanı Arslan, “Ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de İlaç krizi ne yazık ki artarak devam etmektedir. İlaca erişim sıkıntımız var. Eczanelerimizde hizmet sunamaz duruma geldik. Hastalarımız mağdur. Nöbetlerde eczane eczane dolaşıp reçete eksiklerini bulmaya çalışıyorlar. Depolarda ilaç yok. Özellikle çocuk ilaçları, ağrı kesici- ateş düşürücüleri, antibiyotikleri, göz ve kulak damlaları, tansiyon ilaçları, soğuk algınlığı ve kanser ilaçlarını tedarik edemiyoruz. Yoğun bir salgın döneminden geçiyoruz. Eczanelerimizde raflarımız boşaldı. Hasta ilacını alamıyor doktor tedavisini yapamıyor. Hasta mağdur, doktor mağdur, eczacı mağdur. Her dört ilaçtan biri şu an yok.” dedi.
“DEVLET İLAÇLARA AZ ÖDEME YAPIYOR”
Çocuk ve kanser ilaçlarının da içinde bulunduğu ve bulunması neredeyse imkansız hale gelmek üzere olan ilaçları sıralayan Arslan,“Bu krize bir önlem alınmadığı takdirde halk sağlığını büyük bir tehlike bekliyor. İFK dediğimiz İlaç Fiyat Kararnamesine göre kur sabitlendiğinden dolayı devlet ilaçlara az ödeme yapıyor. Üretici firmalar piyasaya az sayıda ilaç sürüp üretim yapmıyorlar. Şubat ayında kur güncelleneceğinden dolayı yoklarımızın temini şu an için mümkün görünmüyor. Biz eczacılar sağlıkta tasarruf olmaz diyor bir an önce mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Vatandaşlarımıza hak ettikleri hizmeti sunabilmemiz için ‘ilaçsız eczane olmaz’ diyor yokların var olmasını istiyoruz.” açıklamalarında bulundu.