Namaz Müslüman olanlara emredilmiş olan en önemli ibadettir. Önemli oldugu kadar aynı zamanda yerine getirilmesi en zor ibadettir.Günün 5 vaktinde Allahı hatırlayarak zaman ayıracaksınız...Tek başına hatırlamak yetmiyor...Bunun için emekte gerekiyor...Meşguliyetinizi bırakıp hazırlık yapacaksınız.Kalkıp abdest alacaksınız. Sonra Namaza duracaksınız. Bütün bunlar inanmak ama iyi inanmanın gereğidir.Allah kullarının zorluk içinde olmasını istemez.
Buna rağmen namazı eda etmenin zor olduğu söylenebilir mi?
Cevap olarak şunu iki madde halinde izah edebiliriz.Hiç bir sekilde zor değil.Sadece hassasiyet gerektiriyor.İkincisi ise insan hayatı için ayrı bir anlam ifade ediyor.Abdest almak müthiş bir temizlik olayıdır. İnsanın günde 5 kez elini kolunu yüzünü ve ayaklarını yıkaması ne büyük bir temizliktir.Yine olmazsa olmaz sartlardan biri insanın bedenini tertemiz tutma zaruretidir. Yani arapça ifadesiyle hadesten ve necasetten temizlenmektir.
Bu imtihan çok büyük bir imtahandır. İnsan gibi yaratılışında kibirden pay bulunan bir varlık kendi eliyle kendi elini kendi dışkısına sürmek mecburiyetindedir.
Namaz ibadetine ulaşmak için bu şart olmazsa olmazdır. Zira namaz abdestsiz, abdest ise bu temizlikler olmadan olmaz .Demekki Allah yarattıgı kulunu huzuruna kabul ederken onun tertemiz olmasını istemektedir. Gelelim manevi olarak önemine ;Namaz kişinin Allahla başbaşa kalmasıdır.Bütün dünyevi işlerden arınarak Allahın huzuruna çıkmasıdır. Günde 5 kez huzura çıkarak, Allahla yine Allahın indirdiği lafızlar üzerinden konuşmasıdır.Bunun insan için en buyuk onemi imtihan olmasıdır.Yoksa Allahın bizim kılacağımız namaza ihtiyacı yokki.Ne namazımıza ne orucumuza ne de zekatımıza ihtiyacı yok. Yaptıgımı herşey kendimiz için.Sırf bizi yarattığı hayat verdiği için şükretmek için.
Trabzon için Namaz Vakti
Bakara / 43. Ayet Namaz
Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin ve rukû edenlerle beraber siz de rukû edin.
► Ey iman edenler! Sabır ve namazla (Allah’tan) yardım dileyin. Şüphesiz ki Allah, sabredenlerle beraberdir. (2/Bakara 153)Namaz Günde beş vakit kılınması farz olan bir ibadet şeklidir. İslam'ın şartları arasındadır. Namaz kılınması gerektiği Kuran'da geçmektedir. Namazın nasıl kılındığını Müslümanlara peygamber efendimiz öğretmiştir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere günde beş vakit kılınmaktadır. Ayrıca cuma namazı, bayram namazı, şükür namazı, teheccüd namazı gibi namazlar da bulunmaktadır.Şüphesiz ki Rabbin, gecenin üçte ikisinde, yarısında ve üçte birinde senin ve beraberindeki bir grubun (namaz için) kalktığını bilir. Geceyi ve gündüzü Allah takdir eder. O sizin (gece boyu namaza) güç yetiremeyeceğinizi bildi.(Buna binaen) tevbelerinizi kabul etti. Kur’ân’dan kolayınıza geleni okuyun. Sizden hastalananlar olacağını, başkalarının yeryüzünde Allah’ın lütfunu arayarak yolculuk edeceğini, bir diğerlerinin Allah yolunda savaşacağını bildi. (O hâlde) Kur’ân’dan kolayınıza geleni okuyun. Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin ve Allah’a güzel bir borç verin.Kendiniz için hayır olarak ne takdim etmişseniz, onu Allah’ın yanında daha hayırlı ve mükâfatı daha büyük olarak bulacaksınız. Allah’tan bağışlanma dileyin. Çünkü Allah (günahları bağışlayan, örten ve günahların kötü akıbetinden kulu koruyan) Ğafûr, (kullarına karşı merhametli olan) Rahîm’dir. (73/Müzzemmil 20)