Trabzon Ekmeği ve Trabzon Pidesi... Eşsiz iki lezzet
Trabzon’a özgü iki eşsiz lezzet: Trabzon ekmeği ve Trabzon pidesi. Trabzon’a has olan Trabzon ekmeği ve Trabzon pidesi, Trabzon’a gitmek için başlı başına iki neden. Tazeliğini uzun süre koruyan, tadına doyulmayan Trabzon ekmeği ve dumanı üstünde lezzet şöleni olan Trabzon pidesi ile ilgili yazımızı sizler için hazırladık.
Trabzon’a has olan Trabzon ekmeği ve Trabzon pidesi, Trabzon’a gitmek için başlı başına iki neden. Tazeliğini uzun süre koruyan, tadına doyulmayan Trabzon ekmeği ve dumanı üstünde lezzet şöleni olan Trabzon pidesi ile ilgili yazımızı sizler için hazırladık.Trabzon ekmeğiTrabzon ekmeği diğer adıyla Vakfıkebir ekmeği kendine has pişirme tekniği, şekli ve tazeliğini korumasıyla ünlü bir lezzettir. Oldukça büyüt ebatta üretilir. Trabzon ekmeği ile ilgili detayları yazımızda bulabilirsiniz.Trabzon ekmeğinin tarihçesiGeçmişte Karadeniz’de yaşayan aileler tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları için yılın belli dönemlerinde yaylalara 4 -5 gün sürecek yolculuk yaparlardı. Bu yolculuk sırasında gıda olarak tüketilebilecek ve uzun süre taze kalabilecek ekmeklere ihtiyaç duyuyorlardı. Bu ihtiyaçla uzun süre dayanabilen ve besleyici olan Trabzon ekmeği üretildi. Taş fırınlarda özel olarak pişirilen bu ekmekler Karadenizli ailelerin temel gıdası haline geldi.Trabzon ekmeğine neden Vakfıkebir ekmeği denir?Vakfıkebir Trabzon’a bağlı bir kıyı ilçesidir. Bu bölge Trabzon ekmeğinin ilk ortaya çıktığı yerdir. Bu sebeple Trabzon ekmeği Vakfıkebir ekmeği olarak bilinir.
Trabzon ekmeği nasıl hazırlanır?
Ülkemizin çeşitli bölgelerinde Trabzon ekmeği üretilmektedir. Bu ekmeğin yapılışında pek çok püf noktası bulunur. Bu ekmeğin unu, suyu ve diğer malzemeleri özenle seçilir ve özel taş fırınlarda pişer.Taş fırınTrabzon ekmeğinin en önemli özelliği taş fırında odun ateşinde pişirilmesidir. Bu fırınlar fırın taşı denilen ısıya dayanıklı taşlardan yapılır. Taşların üzerine önce çakıl taşları daha sonra ince tabaka kum yayılır. Kum tabakanın üzerine cam kırıkları konarak ısı yansıtılır.Odun ateşiAlevi bol olan gürgen, meşe gibi ağaçlardan elde edilen odunlarla pişen ekmekler daha lezzetli olur. Bazı ağaçlar ekmek kalitesini olumsuz şekilde etkileyebileceği için ağaç seçimi özenli olmalıdır. Çam odunu koku ve ise neden olduğu için ekmeğin tadını bozar.Pişirme ısısıTrabzon ekmeğinin hangi ısıda piştiği de oldukça önemlidir. Isı ayarı sürekli kontrol edilerek lezzetli ekmekler için en doğru ısı kullanılır.Malzeme kalitesiTrabzon ekmeğinin uzun süre taze kalabilmesi için harcının doğru şekilde pişirilmesi gerekir. Ekmek yapımında kaliteli un kullanılmalıdır. Ayrıca kaliteli su kullanımı da önemlidir. Sertlik derecesi düşük ve kireç içermeyen su tercih edilir.
Trabzon pidesi
Üzerinden tereyağı akan Trabzon pidesine kim hayır diyebilir? Bu pideyi yerinde yemek en lezzetlisi ancak evinizde denemek isterseniz tarifi yazımızda bulabilirsiniz.
Trabzon pidesi nasıl yapılır?
Trabzon pidesi için gereken malzemeler1 çay kaşığı yaş maya1 su bardağı un1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker1 çorba kaşığı tereyağıAldığı kadar suKıymalı yumurtalı ya da tel peynirli Trabzon pidesi yapabilirsiniz.Tel peynirli pide için gereken malzemeler200 gram Trabzon tel peyniriKıymalı yumurta pide için gereken malzemeler500 gram kıyma2 adet soğan3 adet sivri biber1 adet domates4 adet yumurta1 yemek kaşığı tereyağı3 yemek kaşığı sıvı yağYarım çay kaşığı karabiberTuzUnu derin bir kaba aldıktan sonra ortasını açın. Yaş maya, toz şeker ve suyu ekleyin. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle kapatın ve hamuru oda sıcaklığında yarım saat dinlendirin. Hamur dinlendikten sonra yuvarlak şekilde açın ve kenarları ince biçimde içe doğru kıvırın. İsteğe bağlı olarak kıyılmış tel peyniri veya kıymalı harcı ortasına yerleştirin. Önceden ısıttığınız 280 derece fırında 10 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz üzerine tereyağı ilave edin ve sıcak servis yapın.