Trabzon Eğitim-Sen Meydan Parkında ‘Öğretmen Meslek Kanununa Hayır’ demek için toplandı. Trabzon Eğitim-Sen Şube Başkanı Bülent Mumcu “Bu yasa çocuklarımızın bilimsel, nitelikli, eşit ve kamusal eğitim hakkını gözetmiyor. Öğretmenlik mesleğinin onurunu korumuyor, eğitimcilerin itibarını geliştirmiyor.” dedi.Trabzon Eğitim-Sen Şube Başkanı Bülent Mumcu, Öğretmen Meslek Kanunu’nun (ÖMK) eşit işe eşit ücret ilkesin kapsamadığını belirterek “Gündeme ilk geldiği tarihten itibaren öğrencilerimizin nitelikli eğitim hakkını yok sayan, eşitsiz, öğretmenler arasında hiyerarşi oluşturan, eşit işe eşit ücret ilkesini kapsamayan, sözleşmeli ve güvencesiz çalışmayı ortadan kaldırmayan, eğitimcilerin itirazlarına rağmen çıkarılan ÖMK'na karşı her aşamada itiraz edip tepkilerimizi dile getirdik. Dilimizde tüy bitti, sesimizi sağır sultan duydu ancak iktidar yetkilileri duymadı. Oysa eğitime önem veren, nitelikli bir eğitimin ancak öğretmenlik mesleğinin değerini bilen ve eğitimcilerin mesleki saygınlık ve toplumsal itibarını yükseltmeyi kendisine görev addeden bir iktidarın yapması gereken, bu haklı taleplere kulak vermesi; ÖMK'nun eğitim alanının tüm bileşenleri ile demokratik, eşitlikçi, adil, kamucu, bilimsel, iş güvencesini esas alan bir bakış açısıyla hazırlamaktı.” açıklamalarında bulundu.
“EĞİTİM SİYASAL ÇIKARLAR DOĞRULTUSUNDA KULLANILIYOR”
ÖMK’nin bu haliyle iktidarın eğitim alanına yaklaşımını turnusol olarak nitelendiren Başkan Mumcu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzunca bir süredir itiraz ettiğimiz bu düzenleme, okullarda çalışma barışını bozacak adeta bir dinamit özelliğindedir. Öğrencileri müşteri, okulları işletme anlayışıyla ele alan, eğitimcileri tasnif edip, kimliksizleştirmeyi amaçlayan bir içerik taşımaktadır. Bugün okullarımız kaynamakta, eğitimciler derin bir hayal kırıklığı içinde bulunmaktadır. Yasanın geri çekilmesi talebiyle en son 2 Kasım tarihinde yoğun bir katılım ile 1 günlük grev yaparak ülkenin her yerinde meydanlarda iktidarın bu garabet yasayı geri çekmesini istedik. Eğitimi piyasacı ve gerici bir kavrayış ile siyasal çıkar ve ihtiyaçları doğrultusunda düzenleyerek kültürel hegemonya inşasında araç sallaştıran iktidar, tüm tepkilere rağmen tutumunu koruyarak yanlışta ısrar ediyor.”
ÖĞRETMENLERDEN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA KIRMIZI KART
Anayasa Mahkemelerine çağrıda bulunan Bülent Mumcu, Mevcut yasanın, içinden çıkılamaz sorunlara yol açacağını vurgulayarak “Biz de her koşulda ‘haklar yasalardan önce gelir’ anlayışıyla mücadele azim ve kararlılığımızı güçlendirerek mücadelemizi sürdüreceğimizi ifade ediyoruz. Bugün burada bir kez daha iktidara ve Milli Eğitim Bakanlığına kırmızı kart gösteriyoruz. Tüm bu olumsuzluklar karşısında Anayasa Mahkemesince daha önce 20 Kasım tarihinde görüşüleceği bilinen ÖMK, 9 Kasım tarihinde esastan görüşülmek üzere mahkeme gündemine alındı. Anayasa Mahkemesi bugün vereceği karar ile tarihi bir tutum takınacak. Ya adalete ve hukuka dair zedelenen inanç ve güveni yeşertecek bir karara imza atacak ya da adalet ve hukuk adına yaşanan hayal kırıklığını daha fazla derinleştirecek. Bu yasa çocuklarımızın bilimsel, nitelikli, eşit ve kamusal eğitim hakkını gözetmiyor. Öğretmenlik mesleğinin onurunu korumuyor, eğitimcilerin itibarını geliştirmiyor. Mesleki dayanışma ve işbirliğini ortadan kaldırıyor. Güvencesiz çalışmayı engellemek bir yana ardına kadar olağanlaştırıyor. Eşit işe eşit ücret ilkesine aykırılık teşkil ediyor. Bu yasa ile eğitim alanının kronikleşmiş sorunları daha da içinden çıkılmaz bir hale gelecek. Anayasa Mahkemesini tarihi bir çağrıda bulunarak göreve davet ediyoruz. ÖMK iptal edilmelidir. Uğradığımız onca haksızlık karşısında her şeye rağmen Ankara'da hakimler var demek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.