TTSO Meclis Üyesi ve seyahat işletmecisi Rüştü Çakır, karayolu taşımacılığının en zor döneminin yaşandığını ifade ederek bitme noktasına geldiğini açıkladı. Çakır, sektörün kontak kapatma noktasına geldiğini belirterek “Son 1 yılda özellikle yakıta yapılan zamlarla birlikte sektör komaya girmiştir.” dedi.
ÇIKMAZDA OLDUĞUMUZUN GÖSTERGESİ
Akaryakıta gelen zamların çıkmazda olduğunu kaydeden Çakır, “Bağlı olduğumuz Ulaştırma Bakanlığından senede 3 defa ücret tarifesi alabilirken, yakıta senede 100 defa zam ne kadar çıkmazda olduğumuzun göstergesidir. Otogarlarda ödediğimiz çıkış ücretleri, kiralar, köprü ve otoban ücretleri bu işi yapılamaz kılan unsurlara eklenmektedir.” diye konuştu.
SEKTÖR BATMA NOKTASINA GELMİŞTİR
Otobüs taşımacılığının bitme noktasına geldiğini söyleyen Çakır, “Milyarlarca TL yatırımı ile yüzbinlerce insana istihdam sağlayan sektör batma noktasına gelmiştir. Bu sektör devletine ÖTV, KDV, vergisini en yüksek oranda ödüyor. Devlete tek kuruş batık kredisi yok. Ne hibe kredi ne de destek aldığı yok. Hava yollarına yapılan indirim ve destek, sektörümüze karşı yapılan haksız bir rekabettir.
Sektör olarak 7/24 en zor şartlarda bile vatandaşlarımıza ve ülkemize hizmet veriyoruz. Bu sektör yok olmadan gerekli önlemlerin ve sektöre gerekli önemin verilmesi gerekmektedir. Şunun unutulmaması lazım. Otogarlar şehrin aynası 7/24 yaşam alanıdır.” şeklinde konuştu.
EN ZOR DÖNEMİNİ YAŞIYOR
Kara yolu taşımacılığın en zor dönemini yaşadığına dikkat çeken Çakır, “Kara yolu taşımacılığı sektörü tarihinin en zor dönemini yaşıyor. Artık tekrar dönemez durumda, sektör bitme noktasına geldi. Sektörün gündeminde hiç istememize rağmen kontak kapatma konuşulmaya başlandı. Yakın gelecekte belki de zorunlu olarak atacağımız böyle bir adımın ülkede nasıl bir zorluğa sebebiyet vereceğinin farkındayız ve çıkış yolu arıyoruz.” dedi.
SEKTÖR KOMAYA GİRMİŞTİR
Ekonomik istikrarsızlığın sektörün komaya girdiğini açıklayan Çakır, “2018 ekonomik kriziyle başlayan Covid-19 pandemesiyle devam eden bugün yaşamakta olduğumuz ekonomik istikrarsızlık sektörümüzün tahammül sınırlarının ötesine geçmiştir. Son 1 yılda özellikle yakıta yapılan zamlarla birlikte sektör komaya girmiştir. İşletme giderlerimiz gelirlerimizin çok üstünde olduğu için ortaya çıkan zararı karşılayacak kaynaklarımız da tükenmiştir. Söz konusu ekonomik sıkıntılarımızı aşabilmek için şirketlerimizin kendi bünyelerinde aldıkları önlemlerinde artık fayda etmediği ortadadır.” ifadelerini kullandı.
Yorumlar