Çolak, Başkan Maraba’ya cevap verdi

Bakkallar ve Sebzeciler Odası Başkan Adayı Ali Çolak, odanın yönetimiyle ilgili daha önce yaptığı açıklamalara cevap veren Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Odası Başkanı Başaran Maraba’ya cevap verdi.  Söylediği sözlerin arkasında olduğunu söyleyen Çolak, yapılan iyi işlere iyi dediğini belirterek kendisine yöneltilen ithamlara teker teker yanıt verdi.

Çolak, Başkan Maraba’ya cevap verdi (4)

BANA KARŞI SALDIRIYA GEÇTİLER

Çolak, Oda başkanlığına aday olan İsmail Baş ile değil onu destekleyen kişilerle rekabet eder hale geldiğini söyleyerek, “Seçimler birer yarıştır. Bu yarış benimle değerli arkadaşım İsmail Baş arasında olan bir yarıştır. Kazanan ilk önce bakkal esnafı ve Trabzon olsun. Ama öyle görünüyor ki ne hikmetse bizim aday çıkmamızdan dolayı biz yarışı İsmail Baş ile değil de dışarıdaki yandaşlarla beraber yapmaya başladık. Bu yandaş dediğim arkadaşlarımız aşırı derecede benim yönetici olmam hasebiyle kendilerine sormuş olduğum sorulardan rahatsız oldular ve aşırı derecede saldırganlaşmaya başladılar. Benim oda seçimi yarışımda rakibim İsmail Baştır. Ama benim odada yönetici olmam hasebiyle bana geçmiş dönemden esnaf kardeşlerimizin vermiş olduğu yetkiye dayanarak bu odada olup bitenleri ve odamıza bağlı şirkette olup bitenleri üyelerimize anlatmak mecburiyetindeyim. Bu benim vebalimdir. Ama ben odada yönetici olmamış olsaydım ne oda yönetimiyle, ne şirket yönetimiyle hiçbir ifadede bulunmazdım. Yapacaklarımızla, faaliyetlerimizle beraber İsmail kardeşimle bir yarışa giderdik ve kararı sandıkta delegelerimiz verirdi.  Bunun kadar doğal bir hak yok. Bizim yapacaklarımız onların o kadar zoruna gitti ki biz üyelerimize yapacaklarımızı anlatmaya zaman bırakmadan her taraftan saldırıya geçtiler. Ama üzülmesinler biz sosyal medyadan yapacaklarımızı yayınladık. Birebir ayaklarına giderek şifayen hepsini anlattık. Biz ne söz vermişsek hepsinin arkasındayız” ifadelerini kullandı.

Çolak, Başkan Maraba’ya cevap verdi (2)

GÜZEL İŞLERE GÜZEL DEDİM

Çolak kendisinin odanın yapmış olduğu güzel ve doğru işleri takdir ettiğini belirterek, “Zaten plan ve projelerimizi yaparken birinci kısımda yüzde yüz yapacaklarımız, ikinci kısımda ise yapmak için mücadele edeceklerimizi bildirdik. Hiçbir sözümüzün afaki yanı yoktur. Biz seçim yarışıdır diye bol keseden atayım, seçimi karşıya geçeyim diye hiçbir zaman açıklamalar yapmadık. Bizim yereldeki bakkalımızın, esnafımızın bazı sorunları ulusal bazda çözülmesi gereken sorunlardır. Bize eğer delege arkadaşlarımız yetki verirse bunları gerek yazılı olarak yukarılara bildirmekte gerekse siyasilere ve belediye başkanlarına ve bizim üst kurulumuz olan TESOB’a bildirmek suretiyle yapmak için mücadele vereceğimizi belirttik. Ve bu şekilde planlamamızı yaptık. Bunları da üyelerimize tek tek bildirdik. Fakat ne hikmettense bizim bu projelerimizden rahatsız olan bazı kesimdeki arkadaşlarımız oldu. Ben bu konularla ilgili bilgilendirme yapmak istiyorum. Ben sekiz yıldır Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Odasının yöneticisiyim. Sayın Başkan Başaran Maraba ile beraber. Odadaki karar defterine şimdiye kadar hangi karara imza atmışsan hepsinin arkasındayım ve yapılan güzel işlerin hepsini tebrik ediyorum. Hiçbir tanesinde de olumsuz görüş belirtmedim. Güzel işlerin hepsini de takdir ettim, tebrik ettim. Keşke Sayın Başaran Maraba üç dört günden beri kendini aklamak için yalan beyanatlarda bulunacağına bunları benimle beraber konuşsaydı. Ben hiçbir televizyon kanalında, hiçbir gazetede odamızın hesap kitaplarıyla alakalı oradaki düzenle alakalı olumsuz eleştiri kesinlikle yapmadım. Bu her tarafta açıktır. Eleştirdiğim tek konu 30 yıldır orada olan 12 yıl yöneticilik, 18 yıl başkanlık yapmış olduğunu belirterek yapılan faaliyetlerde eksiklikler olduğunu beyan ettim. Daha güzel şeyler, daha güzel hizmetler yapılabilir diye belirttim. Bugün yine aynı düşüncedeyim. Bununla alakalı hiçbir geri adımı yoktur. Biz eksik yapılanları bir çıta daha yukarıya çıkarabilmek için arkadaşlarımızla beraber bu odaya aday olduk. En son toplantıya kadar atılan bütün imzalarımın arkasındayım. Hiçbirini inkar etmiyorum.” dedi.

Çolak, Başkan Maraba’ya cevap verdi (1)

SEYYAR SORUNUNU BAŞKAN ÇÖZMEDİ

Maraba’nın seyyar sorunu ben çözdüm yönündeki açıklamasına istinaden durumun öyle olmadığını anlatan Çolak, “Başkan diyor ki odanın mülkünü ben aldım. Evet odanın mülkiyeti Başaran Maraba döneminde alınmıştır. Ama orada olan yalan ve iftira attığı konu şudur. Biz bu parayı şirketlerden gelen parayla aldık diyor. Bende soruyorum o şirketlere verdiğin kuruluş aşamasındaki para oda üyelerinin aidatlarından verip de şirketlere hissedar olmadın mı. Cebinden mi para verdinde Bakkallar Odasını şirketlere üye yaptın da oradan kar elde edip odaya mülk kazandırdın. Bari bir şey konuşurken doğrusunu konuşun. Ben nasıl yapılanları takdir ediyorsam senin de bazı şeyleri doğru konuşman gerekiyor.  Trabzon’da seyyar sorununu ben çözdüm diyor. Seyyar sorununu sen nerede çözdün. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu şehir dinamikleriyle bir araya geldi ve esnaf seyyar sorunu çözüldü. Gıda fuarı gezilerini yaptığını beyan ediyor. Doğru. Onlara gidenlerden biri de benim. Ama işin tuhafı şu ki gıda fuarı için Sayın Başaran ben yaptım diyor. Mehmet Ataman’da diyor ki Bakkalım A. Ş. üzerinden ben yaptım. Bunu hanginizin yaptığı değil de hanginizin faaliyet programı olduğunu bizde karar verelim. Bakkallar Odasının faaliyet programı olmasının mümkünü yok. Çünkü orada olan kriterin bir tanesi şu. Bakkalım A. Ş’den en fazla mal alan kişiyi geziye getirdiler. Sen odaya en fazla kayıtlı olan üyeyi getirmedin ki Bakkallar Odasının bir faaliyeti olsun. Demek ki bu Bakkalım A.Ş.’nin faaliyetlerinden biri. Ben de orada mal alanlardan biriyim ve o hakkı elde edip gitmişim. Ben bu konuyu hiç eleştirmedim. Hani daha çok güzel şeyler yapsalar da insanların ufku açılsa. Hijyen eğitimi yaptık diyor. Bu söylediği doğru. Hijyen eğitimi iki günlük bir faaliyetti. Bakanlığın odalarımıza kayıtlı üyelerden hijyen ile ilgili bir talebi olmuştu. Allah razı olsun. Teşekkür ediyoruz. Eleştirdiğimiz gibi yapılan güzel şeyleri takdir ediyoruz. Ama onlar kendilerini eleştirdiğimiz zaman sanki kendilerine düşmanmışız gibi hareket ediyorlar. Burası bir seçim yarışıdır. Her şeye saygı duyacaksınız. Marketler yayası ile alakalı 2010 yılında kendisinin dilekçe verdiğini söylüyor. Ben hiçbir zaman yapılanları inkar etmedim. Dedim ki benim için diyorsunuz ki Ali Çolak Başkan Adayı olduktan sonra sokağa çıktı da konuşmaya başladı. Bende diyorum ki yalan konuşuyorsunuz. Ben elimden geldiğince ekmeğimin mücadelesini verdim. 2017 yılında bakkalları korumak için market yasası çıkarılması için öneri verdim. Ben o zaman başkan adayı değildim. Ama ben senin 2010 yılında vermiş olduğun dilekçeyi inkar etmedim. Yapmadın da demedim. Ama en azından sen de benim yaptığıma bir teşekkür et. ” diyerek odanın faaliyetleri hakkında konuştu.

Çolak, Başkan Maraba’ya cevap verdi (3)

BAŞKAN ADAYI OLURKEN İSAOĞLU’NDAN İCAZET Mİ ALDI?

Çolak, Maraba’nın seçime aday olurken benim onayımı almadı yönündeki beyanatına, “Seçim yarışına çıktığı zaman basın açıklamasını Gazeteciler Cemiyetinde yaptı. Veliahdı olarak bıraktığı başkan adayı kardeşimize ben buna görevi devrediyorum diyerek başkan adayını açıkladı. Televizyon programında şöyle bir ifade kullandı. Sayın Ali Başkan benden olur almış olsaydı onu da diğer yanıma alırdım öyle basın açıklaması yapardım. Ben de şimdi ona soruyorum. Sayın Başaran Maraba başkanım, eğer doğruyu konuşacaksan doğruyu söyle. Ben ilk başkan adaylığımı Trabzon Bakkallar Odası yönetim kurulunda arkadaşlarımıza söyleyerek yola çıktım. Yani benim adaylığımı ilk bilen ve yönetim kurulundaki arkadaşlarım. Ondan sonra çıktım. Ben de sana şunu soruyorum. Sen eski başkanlarımızdan Süleyman İsaoğlu’nun yönetimindeydin. Karşısına aday çıktın. O zaman sen Süleyman İsaoğlu’ndan icazet mi aldın da çıktın? Süleyman İsaoğlu’nun bugün Trabzon’da modern bir market yaptı diye bakkallara karşı çıkıyor diyerek karşısına çıktınız. Eğer bir şeyleri bekliyorsan senin de karşı tarafa yapman gerekiyor” diye karşılık verdi.

Odanın Başkanı Maraba mı Başaran mı?

Başkan adayı Baş’ın hazırladığı broşürlerde odanın yaptığı çalışmaların yazdığını söyleyen Çolak,En üzücü taraflarından bir tanesi de şu. Bir insan kendini bu kadar rencide etmez. Pandemi döneminde dezenfektan ve maske dağıtımını yaptık diyor. Eğer sen bunu hizmet sayıyorsan doğru. Ama biliyorsun ki bunun fikir babası da benim. Bunu ben teklif ettim. Arkadaşımız bir çalışma yapmış broşürlerinde neler yaptığı yazıyor. İsmail Baş’ın faaliyetlerinde hijyen eğitimi yaptık yazıyor. Sayın Başkan Başaran Marabaya soruyorum. Bu odanın başkanı sen miydin yoksa İsmail Baş mıydı? Eğer odanın başkanı sensen İsmail Baş faaliyet programına bunu koyma hakkını nereden almış.  Eğer Başkan İsmail Baş ise sen orada niye konuşuyorsun? Üye listesi için diyor ki. O arkadaşımız da vardı Ali Çolak da vardı. Evet doğru. Ama ben hiçbir zaman fırıldak iş yapmadım. Bendeki üye listesi 6 sene önce olan üye listesi. Sayın İsmail Baş kardeşimde olan da pandemi dönemi öncesindeki üye listesi. Eğer sen adil ve etik olmasını istiyorsan herkese ben eşitim diyorsan İsmail Baş’a diyeceksin ki üye listesini getir Ali Çolak’la eşit şartlarda savaşacaksınız. Ben o zaman sana saygı duyardım.  Başkan Adayı arkadaşımızı da listeyi almakla itham eden bir ifade kullanıyorsun ve onu da zan altında bırakıyorsun. Listeyi almakta o arkadaşımıza söz geçiremiyorsun” dedi.

BEDAVA YAPARSAN HİZMET DEĞİL

Çolak, kendisinin eğitim bütçesi çalışmasının eleştirilmesine yönelik olarak, “Eğitim bütçesi ile ilgili beni eleştirmiş. Daha kanunu, nizamı bilmiyorum düşüncesiyle. Ben kanunu ve nizamı çok iyi bilen bir insanım. Eğitim bütçesini kullandırmaktaki kastım da bellidir. Allah nasip ederse ben onu gerçekleştireceğim. Eğer onun da ihtiyacı varsa ben onun da yakınlarına eğitim bütçesinden destek vereceğim. Bu benimle alakalı yapmış olduğu yalan beyanlara karşılık bir de diyor ki hizmetlerimiz arasında ışıklı araba gezdirdik. Ben oda toplantısında da ona söyledim. Bizim şirketin üç tane arabası var. Zorla çeyrek reklam yaptırdın. Bedava reklam yapılma imkanı varken üç tane minibüsü giydirelim, bunlar şehirde gezsin, yalandan yere odanın parasını bir tane arabaya reklam karşılığı vermeyelim derken ciddiye almadılar. Yani reklamı paralı yaparsan hizmet bedava yaparsan hizmet değil” şeklinde konuştu.

BAKKALI YOK

Çolak, Başkan Maraba’nın hali hazırda bir bakkalı olmadığını yineleyerek, “Ben başkan ile alakalı dükkanı var mı diye sordum. Ekmek fiyatını bilmiyor demiştim. Ona cevap vereceğine deseydi ki benim bakkalım Fatih Mahallesinde ne isterse alsın. Bakkalın yok. Evet TESOB’da yöneticisin ekmeğin fiyatından haberin var ama pirinç ve mercimekten yok. Alışverişi Bakkalım A. Ş’den perakende yapıyorsun. Paran gidip de bakkala nasip olmuyor. Formalara itirazım olduğunu söylemiş. Yalan konuşuyorsun Başkan. Benim itirazım Genel Kurul da dağıtılmasına karşıydı. Promosyonları seçimde genel kurulda vereceksin” dedi.

ADLİ SİCİLİM ORTADA

Kendisinin adli sicil kaydı ile ilgili iddialara yanıt veren Çolak, adli sicil kaydını göstererek “Şahsımla alakalı biri ona yalan beyanat vermiş. Bunu özellilikle belirtmek istiyorum. Benim adli sicil kaydımla ilgili bir ifade kullanmış. Benim adli sicil kaydım ortadadır. Bu şehirde hiçbir Allah’ın kuluna verilemeyecek hesabım yoktur. Ondan yana müsterih olsunlar. En sonunda Başaran Maraba’ya sormak istiyorum Yeni Mahalledeki dükkanını ne için devrettiğini açıklasın ondan sonra konuşalım” dedi. Çolak projelerini tekrarlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Fatoş YETİMHELLAÇ